Vochtprobleem oplossen

Veel oude gebouwen hebben vochtproblemen en vocht in de muren.

Baksteen, het belangrijkste element van de meeste bouwwerken, is poreus, en gedraagt zich daarom net als een spons. De poriën in het baksteen zuigen het vocht op. Dit komt door de capillaire werking van de poriën (capillair = haarvaten). Door de aantrekkingskracht tussen watermoleculen en het baksteen worden de watermoleculen door die haarvaten opgezogen, de bakstenen muur in. Hierdoor kan water metershoog in een muur optrekken. Een muur kan zo uiteindelijk duizenden liters water bevatten, een gevaar voor de constructie.

Een bijkomend probleem is, dat in het water allerlei opgeloste zoutmoleculen en mineralen uit de bodem zitten, die zich in de muur afzetten. Hierdoor wordt de muur aangetast en ontstaan er lelijke en schadelijke vlekken op muren, stucwerk en behang.

Gevolgen van vochtige muren

 • Vochtige muren zijn koud. Water isoleert warmte heel slecht (denk aan met natte kleren in de regen lopen).
  Gevolg: kou in huis en hoge energiekosten.
 • Doordat vochtige muren koud zijn en de omringende lucht meestal warmer is, ontstaat er condens.
  Gevolg: schimmelvorming, een muffe geur, gezondheidsklachten.
 • Door het kristalliserende zout ontstaan er lelijke en schadelijke plekken op de muren.
  Het stucwerk laat los, verf en behang bladderen af.
 • In een vochtige omgeving worden kostbare voorwerpen zoals kleding, schilderijen, boeken, meubilair en dergelijke aangetast.
 • De muren worden instabiel en de hele constructie van uw gebouw loopt gevaar door aantasting van vocht.

Dus is het belangrijk er iets aan te laten doen, voor uw algehele welzijn!

Wacht niet langer, doe er iets aan

Misschien hebt u er (nog) niet zoveel last van en is er wel mee te leven.
Maar uw woning is een kostbaar bezit en uw gezondheid ook!
En hoeveel euro’s hebt u al verspild aan stookkosten?

Het kiezen van een systeem

Er zijn een aantal oorzaken van vocht in muren die alle hun eigen oplossing behoeven. Aquapol heeft als enige alle mogelijke oorzaken van vocht in kaart gebracht en volledig gedocumenteerd. Onze gratis analyse maakt een belangrijk onderdeel uit van een goed onderbouwd totaalplan voor het definitief aanpakken van uw persoonlijke situatie.

Waar moet u op letten?

 • Is er goede documentatie aanwezig, zodat u goed op de hoogte bent van de feitelijke werking, de voordelen en vooral ook van de nadelen van een systeem? (Geen enkel systeem biedt in alle gevallen een volledige oplossing, en u heeft er recht op de grenzen van het desbetreffende systeem te kennen!)
 • Wat is de werking op de lange termijn? Het is de bedoeling dat uw woning lang meegaat, en u wilt liever niet na een paar jaar weer zo’n dure ingreep!
 • Wat zijn de garanties? Bij de verschillende systemen worden verschillende garanties aangeboden. In hoeverre kunnen deze waargemaakt worden? Wat houden de garantiebepalingen precies in?
 • Zijn er referenties beschikbaar van gebouwen waar het systeem is toegepast?
 • Wat zijn de consequenties van de ingreep? Voor Aquapol zijn geen hak- en breekwerk of chemicaliën nodig terwijl sommige methoden grote gevolgen voor uw comfort en uw gebouw hebben. Wat zijn de bouwkundige gevolgen voor de constructie van uw gebouw? Onderschat deze zaken niet en stel u goed op de hoogte!
 • Service: hoe is de nazorg? Wordt er daadwerkelijk op toegezien dat uw gebouw vochtvrij wordt en blijft?
 • En niet geheel onbelangrijk: wat voor kosten brengt het hele traject met zich mee?

Bruinwood werkt samen met Aquapol Holland voor het permanent oplossen van vochtproblemen

error: Content is protected !!